Overweldigende klank drukt het koor uit beeld

03 december 2005

Door Maarten-Jan Dongelmans -

Mooi dat Toonkunst Arnhem zo zijn nek uitsteekt. Terwijl andere oratoriumverenigingen in de aanloop naar Kerstmis met Bach lopen te paraderen, trekken Joop Schets en zijn zangers heel ander repertoire uit de portefeuille.

Drie kanjers van stukken, lofprijzingen in de toonzetting van Kodály, Schmitt en Diepenbrock. Jammer dat het publiek deze vrijdagavond niet massaal komt opdagen. Een halfvol Musis Sacrum is beslist te weinig voor zo’n uitdagend programma. Toch? Uitdagend is het zeker.

Met namePsaume XLVIIvan Florent Schmitt verdient ieders aandacht. De componist neemt uitgebreid Wagner in de arm. Herinneringen aan De Intocht van de goden in het Walhalla uit Das Rheingold, Venusbergbacchanaal uit Tannhäuser en de bloemenmeisjes uit Parsifal: ze komen allemaal langs in dit geestelijke, in het Frans gezongen werk. De bijna overspannen instrumentale schittering en klank zijn overweldigend, maar ze drukken nu wel het koor uit beeld. Het Gelders Orkest ( HGO) slaagt er keer op keer in de boventoon te voeren, vooral tegen het einde. Dan gaat het ook echt mis. Toonkunst Arnhem staat ontzettend zijn best te doen maar raakt zelfs de tel kwijt.

Zonde, want de uitvoering kent ook momenten van bedwelmende schoonheid. Lyrisch én vooral heel sensueel klinken de soli van Remy Baudet ( viool) en Ellen Schuring ( sopraan). Ook de koorpassages met orgel maken indruk. Met het Te Deum van Kodály en na de pauze dat van Diepenbrock kan het koor beter uit de voeten.

Het eerstgenoemde werk wordt door Toonkunst Arnhem, HGO en de vier solisten met veel verbeeldingskracht uitgevoerd. De koorfuga op Pleni sunt coeli klinkt helder en hecht doortimmerd. Intens komt de ‘ dodenmars’ over in Tu devicto; verdroomd mijmert het slot.
In Diepenbrock duiken de balansproblemen weer op. Toch bezit de vertolking de nodige allure. Het solistenteam zingt puur en betoverend, het koor maakt flink werk van de a capella- passages. Momenten van grote vervoering passeren de revue.

Concert:Toonkunst Arnhem o. l. v. Joop Schets m. m. v. HGO, Ellen Schuring, sopraan, Martine Straesser, alt, Ludwig van Gijsegem, tenor, Frans Fiselier, bas, Dirk Luijmes, orgel.

Gehoord:2/ 12 ( Musis Sacrum, Arnhem).

Voor foto’s van het concert op 20 maart 2005 en reacties klik hier

Voor foto’s van het concert op 19 sept. 2004 en reacties klik hier

recensie el 2004

Voor foto’s van het concert op 3 april 2004 en reacties klik hier

Voor foto’s van het concert op 21 nov 2003 en reacties klik hier

Toonkunst Arnhem

Kapelleboom 31 | 6865 AT Doorwerth | tel.06-22124164 | info@toonkunstarnhem.nl | Rekeningnummer IBAN: NL54 RABO 0114 9960 75  
Webmaster: Johan Vos | Webbouw Walraven WebWerk

Algemeen

Copyright © Toonkunst Arnhem | Webontwikkeling Walraven WebWerk