koor achter standaards wsToonkunst Arnhem behoort met tachtig leden tot de grote gemengde concert-oratoriumkoren in de regio. Het bestaat sinds 1896 en neemt sindsdien een vooraanstaande plaats in tussen de Gelderse koren. Jaarlijks worden ten minste twee concerten gegeven, meestal in Musis Arnhem en vrijwel altijd begeleid door Het Gelders Orkest.

Naast de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus Passion van J.S. Bach (sinds 1909) verzorgt het koor in het najaar een concert met bekende of geavanceerde koormuziek. Van de laatste jaren noemen we de Hohe Messe van J.S. Bach, Die Jahreszeiten van Haydn, het Requiem van Verdi, Ein deutsches Requiem en het Schicksalslied van Brahms, Psaume XLVII van Schmitt, de Walpurgisnacht van Mendelssohn-Bartholdy, het Requiem van Duruflé, het War Requiem van Benjamin Britten, de Carmina Burana van Orff en de Petite Messe Solennelle van Gioacchino Rossini.

Er is een nieuwe traditie voor Toonkunst Arnhem ontstaan. In samenwerking met De Plaats voerden wij reeds twee maal de Matteüs junior uit. Dit muziektheater is voor jong en oud en staat ook in 2020 weer op ons programma.

koor cu ws 300x210In 2012 en 2013 werkte het koor mee aan het televisieprogramma ‘Mattheüs Masterclass’, waarin ‘bekende Nederlanders’ de aria’s uit de Matthäus Passion ten gehore brachten. In september 2012 traden leden van Toonkunst Arnhem met veel inzet en enthousiasme op in Prateur, een reeks bijzondere acts met zang en toneel in de binnenstad van Arnhem. Toonkunst zong en speelde in een garage aan de Markt.

In het verleden is Toonkunst Arnhem geleid door bekende dirigenten: vader en zoon Brandts Buys en Jaap Hillen. Van 1989 tot 2020 stond het koor onder de inspirerende leiding van Joop Schets.
Zodra de  coronamaatregelen van de overheid het weer toestaan zal Bas van den Heuvel het stokje overnemen. Vaste begeleider is Hans-Erik Dijkstra.
Voor het najaarsconcert in 2020 staan het Dettinger Te Deum van Händel en de Mis nr. 9 van Heinichen op het programma.

joop drie maal 1024x238