Skip to main content

Ons verhaal

koor achter standaards wsToonkunst Arnhem behoort met tachtig leden tot de grote gemengde concert-oratoriumkoren in de regio. Het bestaat sinds 1896 en neemt sindsdien een vooraanstaande plaats in tussen de Gelderse koren. Jaarlijks worden ten minste twee concerten gegeven, meestal in Musis Arnhem en vrijwel altijd begeleid door Phion -het orkest van Gelderland en Overijssel-.

Naast de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus Passion van J.S. Bach (sinds 1909) verzorgt het koor in het najaar een concert met klassieke of moderne koormuziek. Van de laatste jaren noemen we de Hohe Messe van J.S. Bach, Die Jahreszeiten van Haydn, het Requiem van Verdi, Ein deutsches Requiem en het Schicksalslied van Brahms, Psaume XLVII van Schmitt, de Walpurgisnacht van Mendelssohn-Bartholdy, het Requiem van Duruflé, het War Requiem van Benjamin Britten, de Carmina Burana van Orff en de Petite Messe Solennelle van Gioacchino Rossini.
Vorig jaar voerden we op 20 november werken uit van Händel en Heinichen.

koor cu ws 300x210
In 2012 en 2013 werkte het koor mee aan het televisieprogramma ‘Mattheüs Masterclass’, waarin ‘bekende Nederlanders’ de aria’s uit de Matthäus Passion ten gehore brachten. In september 2012 traden leden van Toonkunst Arnhem met veel inzet en enthousiasme op in Prateur, een reeks bijzondere acts met zang en toneel in de binnenstad van Arnhem. Toonkunst zong en speelde in een garage aan de Markt.Bas van der HeuvelIn het verleden is Toonkunst Arnhem geleid door bekende dirigenten:
vader en zoon Brandts Buys en Jaap Hillen.
Van 1989 tot 2020 had Joop Schets de artistieke leiding.
Vanaf 2020 staat het koor onder de bezielende leiding van Bas van den Heuvel.
Vaste begeleider is Hans-Erik Dijkstra