dirigent joop schets

Joop Schets studeerde kerkmuziek, orgel, piano en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij o.a. Adriaan C. Schuurman, Elly Salomé en Jan Eelkema. Op jonge leeftijd kreeg hij privélessen van Kurt Thomas, een Duitse koorpedagoog, en volgde hij zangonderricht bij Gerhard Schmidt-Gaden. Na het afsluiten van zijn studies aan het conservatorium leidde hij verschillende koren, waarmee hij een omvangrijk repertoire, van kamermuziek tot de grote oratoria, uitvoerde.
Hij was dirigent van verschillende koren en werkte met een groot aantal orkesten, zoals het Nationaal Philharmonisch Orkest, l’ Orchestra Particolare en Het Gelders Orkest en veel verschillende solisten, zoals Barbara Schlick, Heleen Koele, Marjan Dieleman, Jard van Nes, Howard Crook, Frans Fiselier en Robert Holl.

Joop Schets programmeert naast de traditionele koorwerken ook hedendaagse composities. Behalve de jaarlijks uitgevoerde Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach met Toonkunst Arnhem en het Bachkoor Apeldoorn stonden de afgelopen jaren ook traditionele koorwerken op het programma: het ‘War Requiem’ van Benjamin Britten, ‘Das Buch mit sieben Siegeln’ van Franz Schmidt, de ‘Symphony of Psalms’ van Igor Stravinsky en ‘Plenum’ van Daan Manneke.

In het voorjaar van 2012 en 2013 dirigeerde Joop Schets ‘bekende Nederlanders’ in het televisieprogramma ‘Mattheüs Masterclass’. Ook geeft hij gastcolleges, masterclasses en cursussen voor leidinggevenden. In Nederland, België, Zuid-Afrika en Curaçao leidde hij ‘reading-sessions’ voor dirigenten en koorzangers, waar zij kennismaakten met nieuw repertoire.

Hij was adjunct-directeur en hoofdvakdocent Koordirectie en Kerkmuziek aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem (voormalig Stedelijk Conservatorium); artistiek directeur van en docent Koordirectie en Kerkmuziek aan de Hogeschool IDE (Instituut Dirigenten Educatie).

Joop Schets was voorzitter van de Stichting Nederlandse Vocalisten Presentatie, die de mogelijkheid bood aan jong zangtalent zich te etaleren om zo de sprong naar de concertpodia te maken.
Bij de bekende bundel Vox Neerlandica, vijf eeuwen koorcomposities door Nederlandse componisten van renaissance tot avant-garde, schreef hij een didactisch werkboek voor koordirigenten.
Zie voor meer informatie de website: www.joopschets.com

kinderen voor Mattheus

De kinderen van het primair onderwijs zijn altijd te gast bij de repetities van de Matthäus Passion. Met meezingen, luisteren en interactie worden de kinderen spelenderwijs vertrouwd gemaakt met de mooie muziek en uitvoering daarvan. Info: www.matteusvoorkinderen.nl